‘Net als thuis’: Nieuwe zorgwoningen Hofje Wendakker in Heerde opgeleverd aan Viattence

27 juni 2019 17:13 - Vitaal ZorgVast bv
‘Net als thuis’: Nieuwe zorgwoningen Hofje Wendakker in Heerde opgeleverd aan Viattence

Heerde, 27 juni 2019 - Ontwikkelaar Vitaal ZorgVast, bouwer BAM en belegger Apollo zorgvastgoedfonds hebben gisteren de woonzorglocatie Hofje Wendakker in Heerde opgeleverd aan Viattence. Viattence is hiermee officieel huurder geworden van de zorgwoningen voor 96 bewoners. Deze feestelijke gelegenheid werd gezamenlijk bekrachtigd met een handtekening. Hiermee is Heerde een nieuwe woonzorglocatie rijker waarin de beleving van de bewoner voorop staat.

Net als thuis

Samen met architect Evelien van Veen (van Veen Architecten) ontwikkelde Vitaal ZorgVast deze nieuwbouwlocatie waar het wonen zoals thuis zo optimaal mogelijk wordt vormgegeven. Dit is waar Viattence voor staat. Speciaal aan deze visie is dat bewoners met dementie, ‘net zoals thuis’, beneden wonen en boven slapen.

De zorginstelling van vroeger is getransformeerd tot  een aantrekkelijke woonwijk.

“Drie losse gebouwen, gesitueerd om een tuin als een soort hof,” omschrijft Van Veen de nieuwbouw. “En in die gebouwen organiseren we de woongroepen eigenlijk als een grote eengezinswoning, maar dan met acht slaapkamers. Beneden wonen, boven slapen. Je komt binnen in de hal waar je doorloopt naar de keuken en woonkamer met serre. Er wordt in de keuken dagelijks gekookt en waar mogelijk draaien de bewoners mee in het huishouden.”

Hofje Wendakker in de wijk

De tuin vormt de verbinding tussen de gebouwen en met de wijk. De binnentuin is voor iedereen toegankelijk. Voor de bewoners van de zorgwoningen en voor de buurtbewoners. Iedereen is welkom. De tuin is aantrekkelijk ingericht en bij de inrichting van de tuin zijn ook een zandbak en dierenweide opgenomen waar ook de kinderen uit de buurt gebruik van mogen maken. De bewoners kunnen zelf tuinieren en groenten en kruiden kunnen in de keuken gebruikt worden.

Als ontwikkelaar is Vitaal ZorgVast enthousiast over het integrale concept van Hofje Wendakker: “Met de groeiende vraag naar zware zorg voor ouderen met dementie is dit concept een mogelijke oplossing voor andere zorgaanbieders in Nederland. Zorg als onderdeel van de wijk maakt Hofje Wendakker op diverse facetten optimaal voor het realiseren van goede en betaalbare zorg. Goed omdat onderdeel blijven van de wijk bijdraagt aan de positieve beleving van de bewoner en de uitstraling van de zorgwoningen aantrekkelijkheid voor vrijwilligers vergroot. Betaalbaar door voldoende schaalgrootte voor een passende exploitatie. Daarbij is in de zorgwoningen innovatieve technologie opgenomen die bijdraagt aan het comfort van de bewoner. Van verlichting die het dag- en nachtritme ondersteunt tot domotica waardoor bewoners binnen Hofje Wendakker aanzienlijk meer vrijheid hebben om te gaan en staan waar men wil en bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van de grote binnentuin. Samen met BAM Wonen en BAM Bouw en Techniek is het gelukt om de zorgwoningen met deze technologie, uit te voeren als ‘reguliere’ woningbouw en niet als instituut. Ook dat is net als thuis.”

De bewoners en medewerkers van Viattence verheugen zich erop te verhuizen naar de nieuwbouw. Een mooie ruime woonomgeving met de tuin als groot groen hart. De bewoners hebben al zelf kunnen kiezen waar ze gaan wonen. De komende weken komen de meubels op hun plek en eind juli zijn de bewoners gesetteld. Dan kunnen ze deze zomer meteen al volop genieten van de mooie tuin.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: