Ontwikkeling Kantonsspital Aarau gewonnen door BAM/Marti

21 mei 2019 14:00 - Vitaal ZorgVast bv
Ontwikkeling Kantonsspital Aarau gewonnen door  BAM/Marti

De joint venture BAM/Marti heeft de opdracht gewonnen voor de ontwikkeling en bouw van Kantonsspital Aarau AG, het regionale ziekenhuis van Aarau. Het gebouwconcept 'Triade' maakte indruk met zijn integrale functionaliteit, de duidelijke scheiding tussen poliklinische en klinische geneeskunde en de flexibiliteit. Het 'Triade'-concept is gebaseerd op korte afstanden voor personeel en patiënten.

Het huidige ziekenhuis bestaat uit een grote verzameling van losse gebouwen. In de nieuwbouw worden alle functies samengebracht. Dit levert niet alleen een betere organisatie van zorg, maar hierdoor ontstaat ook meer omgevingskwaliteit voor de stad. Medewerkers, patiënten en bezoekers kunnen genieten van het nieuwe park. ‘Ein Park für die Stadt, ein Spital für die Menschen.’

Aarau is de hoofdstad van het noordelijke kanton Aargau. KSA is het grootste ziekenhuis in het kanton Aargau en naast de Zwitserse academische ziekenhuizen, een van de grootste medische centra in Zwitserland. De goedkeuring van het definitieve project wordt verwacht in het derde kwartaal van 2019; de bouw start in het voorjaar van 2020. Volgens plan zal het nieuwe ziekenhuis in 2024 operationeel zijn. De totale omvang van de nieuwbouw is ca. 110.000m2 BVO.

Het Triade-project is ontwikkeld door een joint venture, bestaande uit Marti Gesamtleitungen AG, BAM Swiss AG en BAM Deutschland AG. De architecten zijn het Zwitserse bureau Burckhardt + Partner AG en het Duitse bureau Wörner Traxler Richter.

Vitaal ZorgVast adviseerde het ontwerpteam in de competitiefase op het gebied van flexibiliteit, uitbreidbaarheid en modulariteit van het ziekenhuis. Onderwerpen die in recente ziekenhuisnieuwbouw in Nederland leidend zijn in de opzet, maar in Zwitserland niet vanzelfsprekend. Deze sterke focus op korte looplijnen, routering en flexibiliteit voor de toekomst heeft bijgedragen aan het onderscheidend vermogen van het plan.

Lees ook: https://www.bam.com/en/press/press-releases/2019/4/bam-joint-venture-wins-competition-for-swiss-hospital-project